کشور آذربایجان
کشور آذربایجان از سمت شرق با دریای خزر، از سمت جنوب با ایران و از سمت غرب با ارمنستان هم مرز می باشد. جمهوری خودمختار نخجوان به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان، توسط جمهوری ارمنستان احاطه شده و بخش باریکی از آن در غرب با مرزهای ترکیه همسایه است. این کشور به طور کلی سه ویژگی جغرافیایی فیزیکی خاص دارد که عبارتند از خط ساحلی آن با دریای خزر در شرق، سلسله کوههای قفقاز در شمال و فلات گسترده در بخش مرکزی کشور. کوهها ۴۰ درصد کشور را دربرگرفتهاند که مرتفعترین آنها کوه «بازاردوزو» با ارتفاعی حدوداً ۴۵۰۰ متری است.
شهرها و مناطق مهم و دیدنی جمهوری آذربایجان عبارتند از :
* باکو *
مرکز سیاسی، اقتصادی و فرهنگی آذربایجان که پایتخت این کشور نیز محسوب میشود و آب و هوایی مطلوب دارد. از سال ۱۸۷۱ در این منطقه نفت استخراج میشود.
*گنجه *
قسمتی در شمال غربی این کشور که نام آن برگرفته از کلمه «گنج» فارسی بوده و دومین شهر بزرگ آذربایجان محسوب میشود. این منطقه توسط مغولها بطور کلی نابود شده بود و بعدها پس از بازسازی نقش پررنگی در ادبیات فارسی داشت. گنجه زادگاه شاعران بزرگی چون نظامی گنجوی و نیز بانو مهستی گنجوی بود.
*نخجوان*
منطقهای فدرالی و جدا افتاده از خاک این کشور، که با ایران نیز مرز زمینی دارد.
*ناحیه شِکی*
منطقه ای سرسبز در نزدیکی مرز گرجستان که شهرهای زیبایی دارد.
*تالیش (تالش)*
این قسمت که همنام بخشی در ایران نیز هست، شهرهایی چون آستارا، جلیل آباد و ماسالی را دربرگفته است.
*مینگچویر(Mingachevir)*
شهری بناشده کنار سدی به همین نام که بر روی رود کورا ساخته شده است. این شهر را شهر چراغها نیز میگویند.
*نفتالان*
:شهری که به سبب چاههای نفت سنگین خود معروف شده است. این نفت برای صادرات مناسب نیست ولی به سبب مواد خاصی که دارد در درمان بیماریهای پسوریازیس، آرتروز و روماتیسم مفید است. بدین سبب استخرهای نفتی درمانی این منطقه بسیار مورد توجه گردشگران و مردم منطقه است.
*سومقاییت (Sumqayit)*
سومین شهر بزرگ آذربایجان که در کناره دریای خزر - شبه جزیره آبشوران- واقع بوده و فاصلهای ۳۱ کیلومتری از باکو دارد.
*خاچماز*
بزرگترین مرکز توریستی آذربایجان که با داغستان روسیه هم مرز بوده و ساحلی خیرهکننده و جنگلهایی زیبا دارد.
*فرهنگ جمهوری آذربایجان*
بیشتر جمعیت این کشور مسلمان شیعه و ترک زبان هستند اگرچه زبانهای روسی و ارمنی و همینطور تالشی و تاتی نیز در قسمتهایی از آن به کار برده میشود.
با توجه به سابقه تاریخی این کشور که مدتها جزئی از ایران بود، نزدیکی فرهنگی بسیاری با مردم ایران مشاهده میشود. برگزاری جشنهایی مانند نوروز از این علائق مشترک دو ملت سرچشمه میگیرد. موسیقیهای محلی آذربایجانی همچون موسیقی مقام و کلاسیک نیز بسیار در میان مردم محبوب است اگرچه روز به روز فرهنگ غربی در حال رشد در این کشور است.
هرساله مسابقات و فستیوالهای موسیقی معتبری در این کشور برگزار میشود که بسیاری از گردشگران برای شرکت در این فستیوالها به این کشور سفر میکنند.
*باکو
شهر باکو از شهرهای زیبای توریستی در جهان محسوب می شود و گردشگران زیادی از سراسر جهان برای بازدید از این شهر زیبا به کشور اذربایجان سفر می کنند.موقعیت جغرافیایی این شهر در شبه جزیره آب شوران، در ساحل غربی دریای خزر است .باکو پایتخت جمهوری آذربایجان، بزرگترین شهر و همچنین بزرگترین بندر این کشور است. پارکهای ساحلی و برگزاری برنامههای مختلف و متنوع هنری از جمله موسیقی، تئاتر و اپرا از جمله جاذبههای گردشگری این شهر است.
باکو شهری تاریخی است که در میان دیوارهای کنگرهدار محصور شده و جزء میراث جهانی یونسکو است . هر ساله گردشگران بسیاری را برای دیدن همین دیوارها به خود جذب میکند. در سمت دیگر دیوارها باکوی مدرن امروزی وجود دارد؛ باکویی با برجهای کوچک و بزرگ همراه با معمارهای خلاقی که سازههای بینظیری برای آن شهر طراحی کردهاند.
یکی از ساختمانهای مدرن شهر باکو مرکز فرهنگی حیدر علیاف است. معمار بینظیر این ساختمان زاها حدید، معمار برجسته است که احتمالا نامش را شنیدهاید. همین معماری جالب توجه سبب شده گردشگران بسیاری برای دیدن آن به این شهر بیایند. داخل این مرکز فرهنگی علاوه بر برگزاری برنامههای فرهنگی و هنری، نمایشگاهی دائمی هم وجود دارد که بیشتر لوازم و لباسها و هدایای حیدر علیاف، رئیس جمهور محبوب آذربایجان، به معرض نمایش گذاشته شده است.
*بهترین مناطق گردشگری باکو *
*برج دختر*
این قلعه زیبا را شاید بتوان نماد شهر باکو دانست که به ارگ باکو نیز معروف است، این قلعه در مرکز شهر باکو قرار گرفته است که قدمت آن به بیش از هزار سال میرسد که معادل قرنهای هفتم تا دهم میلادی است و داستانهای زیادی در مورد ساخت آن وجود دارد که یکی از آنها این است دختری با اصرار پدرش مجبور به ازدواج با مردی میشود و پدر برای هدیه ازدواج این برج را ساخته و قبل از این ازدواج ناخواسته دختر خود را از بالای این برج به پایین میاندازد تا از این ازدواج فرار کند، بعضی از کارشناسان نیز این برج را مربوط زمان زرتشتیان میدانند که از آن به عنوان معبد استفاده میکردند، اماکن تفریحی زیادی در اطراف این برج شاخته شده تا گردشگران بتوانند ساعات خوشی را در این مکان سپری کنند و ساعت بازدید از این برج از ساعت ۹ صبح تا ۶ بعدازظهر است.
*برج های شعله*
حتما بارها و بارها عکس این برجهای بلند و زیبا را هر جا که اسمی از باکو است دیدهاید، این برجهای بلند هم به عنوان نماد باکوی مدرن در دنیا مشهور هستند و به شکل شعلههای آتش طراحی شدهاند که بلندترین آنها 190 متر ارتفاع دارد و به نوعی شعلههای آتش را که نماد ملی کشور آذربایجان است را برای شما تداعی میکنند و در هر کجای این شهر زیبا که باشید میتوانید این برجها را ببینید، در این برجها اماکن تجاری، اداری و حتی مسکونی وجود دارد که برای ساخت آن 350 میلیون دلار هزینه صرف شده است و از سال 2007 تا 2013 میلادی به طول انجامید.
*شهر قدیمی*
این منطقه به نام ایچری شهر معروف است که بافت قدیمی شهر باکو را شامل میشود که بین گردشگران این شهر بسیار محبوب است، منطقه ساختار قدیمی را به خوبی حفظ کرده و میتوانید انواع مسافرخانهها، حمامها، مغازهها یا مسجدهای مربوط به دوران گذشته باکو را در آن مشاهده کنید، گفته میشود این منطقه توسط پادشاهی شیروان شهر جهت محافظت از این شهر ساخته شده است، در ایچری شهر خانههای قدیمی با بالکنهای زیبا و فرشهای آویزان شده از آنه، منظره بسیار زیبایی را ایجاد کردهاند و مغزههای زیاد صنایع دستی و سوغاتی وجود دارد که میتوانید از آنها خرید کنید همچنین کافهها و رستورانهای زیادی آماده پذیرایی از شما هنگامی که در این منطقه به گشت و گذار میپردازید هستند.
*مرکز فرهنگی حیدر علیاف*
مرکز فرهنگی حیدرعلیاف یکی از محبوبترین جاذبه های باکو است که توسط زاها حدید طراح معمار برجسته و سرشناس طراحی شده است و در مرکز باکو خودنمایی میکند، این مجموعه یک ساختمان به زیر بنای ۵۷،۵۰۰ متر مربع است و در این بنای 8 طبقه موزه، سالن کنفرانس، کلکسیون ماشینهای کلاسیک نمایشگاه و همچنین آمفی تئاتر و به چشم میخورند، با بازدید از این مکان میتوانید درباره حیدر علی اف، سومین رییس جمهور آذربایجان و رهبر این کشور اطلاعات مفیدی کسب کنید.
*کاخ شیروان شاه*
این کاخ زیبا هم از دیدنیهای محبوب این شهر است که توسط سلسله شیروان شاهان بنا شده و در آن اقامت داشتند، این بنای منحصر به فرد مربوط به قرن پانزدهم میلادی بوده و در منطقه ایچری شهر واقع شده است، به علاوه در این قصر زیبا، یک مقبره، سردابه و حمام و دو مسجد وجود دارند که بازدید از آنها خالی از لطف نیست و تاریخ آذربایجان را میتوانید در آنها ببینید، همچنین در این مجموعه به فعالیتهای دیگری از جمله دیدن آثار هنری، پوشیدن لباسهای محل و یا دیدن دستسازههای قدیمی از دوران مختلف تاریخی میتوانید مشغول باشید، این مجموعه جز آثار ثبت شده در میراث جهانی یونسکو است و ساعت بازدید از آن از ساعت ۱۰ صبح تا ۶ بعدازظهر است.
*موزه تاریخ آذربایجان*
در سفرهای خود میتوانید نمایشگاهها و آثار باستانی را ببینید و موزهها یکی از آنها هستند، موزه تاریخ آذربایجان درون یک عمارت به سبک رنسانس ایتالیایی، قرار گرفته و بیش از 300000 اثر باستانی دارد، و قسمتهای مختلف آن همه چیز را از تاریخ باستان تا تاریخ مدرن و مردمنگاری آذربایجان در بر میگیرد و آن را به بزرگترین موزه آذربایجان و جاذبه برتر باکو تبدیل کرده است، همچنین در این مجموعه نمایشگاه انسانشناسی و گالریهای هنری دیده میشود.
*خیابان نظامی*
این خیابانی به نام شاعر بنام و پیشین آذربایجانی نظامی گنجوی، نام گذاری شده است که به طول 3.5 کیلومتر است و مرکز اصلی خرید را تشکیل میدهد، در حالی که در آن قدم میزنید، تغییر معماری از سبک باروک، نئو گوتیک و نئو-رنسانس و سبکهای مدرنتر و امروزی، را در آن به خوبی میبینید، همچنین در آن کافهها و رستورانهای جذابی دارد که قدم زدن در آن را برایتان لذت بخشتر میکند
*ونیز کوچک*
اگر تا به حال از شهر کانالها یعنی ونیز دیدن نکردهاید، مینی ونیز باکو این تجربه و لذت را به شما میدهد، منطقه کوچک در بلوار باکو دارای دو جزیره بزرگ و کوچک است که با پلها به هم وصل شدهاند، مردم محلی و گردشگران برای سوار شدن نسخه گندولاهای آذربایجانی از طریق کانالهای مصنوعی که برای اولین بار در دهه 1960 افتتاح شد، به چند منات پرداخت میکنند و یک جاذبه برتر باکو برای یک عصر عاشقانه را تجربه میکنند.
*میدان فواره*
میدان عابر پیاده فواره، که در گذشته به عنوان جانپناه از آن استفاده میشده است، یکی از جاذبه های دیدنی باکو است که دهها فواره مسیری را که از خیابان نظامی تا دیوارهای شرقی شهر قدیمی کشیده شده است را پر میکنند چندین بار، کافه و رستوران با تراس در فضای باز طبقه های پایین را پر میکنند
**غذاهای جذاب و رنگارنگ آذربایجان **
شاید شما هم جز آن دسته از افرادی باشید که تجربه طعم ها و غذاهای متفاوت یکی از مهم ترین انگیزه ها و دلایل شما برای آغاز یک گردش و سفر باشد در واقع می توان گفت بسیاری از گردشگران علاوه بر این که به عواملی از قبیل طبیعت زیبا و چشم نواز ، آب و هوای مناسب و تعداد جاذبه های گردشگری آذربایجان توجه دارند به تنوع غذایی این سرزمین نیز بسیار توجه دارند و حتی در مواقعی این عامل برای آن ها بسیار مهم و ارزشمند جلوه می کند ، کشور آذربایجان پر از غذاهای لذیذ و خوش طعمی است که می تواند هر گردشگر و توریستی را متعجب نماید و اگر مایل به شناخت این غذاها هستید در ادامه این مقاله با ما همراه باشید .
*دلمه
حتما نام این غذا را زیاد شنیده اید و یا شاید بارها و بارها آن را تجربه کرده باشید ، این غذای سنتی که به سبب فرهنگ های مشترک آذربایجان و ایران در این دو کشور وجود دارد یکی از محبوب ترین و پر طرفدار ترین غذاهای بومی و محلی کشور آذربایجان است که در انواع و اقسام مختلف طبخ و سرو می شود ، دلمه که جز غذاهای ملی آذربایجان به شمار می رود از ترکیب موادی چون گوشت ، سبزیجات تازه چون نعنا و رازیانه تهیه می شود و شباهت زیادی به دلمه های ایرانی دارند که البته تنها وجه تمایز آن طبخ دلمه ها در ظروف مسی و سفالی است و همچنین جالب است بدانید که در این کشور چند رنگ و زیبا گردشگران می توانند از انواع گوناگون دلمه نهایت لذت را ببرند و البته نا گفته نماند که تعداد دلمه ها در آذربایجان به 20 تا 30 نوع می رسد که از جمله آن می توان به دلمه بادمجان ، دلمه پیاز ، دلمه فلفل ، دلمه برگ مو و دلمه گوجه فرنگی اشاره کرد .
*دوگا
یکی دیگر از غذاهای سنتی و خوش طعم آذربایجان دوگا و یا همان آش دوغ است ، این غذا که در تمام قسمت ها و شهرهای آذربایجان طبخ می شود از ترکیب موادی چون گشنیز خرد شده ، شوی ، برنج ، نخود و ماست تهیه می شود و همچنین گردشگران می توانند این غذای لذیذ را در روزهای سرد در تمامی رستوران های آذربایجان سفارش دهند و از تجربه طعم آن نهایت لذت را ببرند .
*لونگی
غذای محلی جنوب آذربایجان که در دو نوع مختلف آماده و سرو می شود لونگی نام دارد ، این غذا که از ترکیب سبزیجات معطر محلی ، گردو ، سیاه آلو ، آلبالو ، رب انار و مرغ یا ماهی تهیه می شود در اصل همان ماهی یا مرغ شکم پر است و همچنین جالب است بدانید که برای طبخ لونگی ماهی اغلب از ماهی سفید استفاده می شود و البته نا گفته نماند که اگر ماهی خاویار برای طبخ استفاده شود علاوه بر ترکیبات بالا از گردو خرد شده پیاز نیز استفاده می شود و بر روی آتش به خوبی سرخ می شود و همچنین نا گفته نماند که طبخ این ماهی در اعیاد به خصوص عید نوروز رایج است و ضمنا توجه داشته باشید که علاوه بر تفاوت در شیوه پخت لونگی مرغ با ماهی سرو این دو نیز متفاوت است به گونه ای که در هنگام سرو لونگی ماهی از نان و برش های لیمو ترش استفاده می شود در صورتی که در هنگام سرو لونگی مرغ از پلو و لیمو استفاده می شود .
*پلو
یکی دیگر از غذاهای محلی و سنتی آذربایجان که آن را می توان در 40 نوع آماده و تهیه کرد پلو نام دارد ، پلو آذربایجان که به دلیل استفاده از آجیل در تهیه آن به آجیل پلو نیز معروف شده است از ترکیب موادی از قبیل گوشت ، برنج ، سبزیجات معطر تازه ، میوه خشک شده ، آجیل ، چاشنی ها و ادویه های مخصوص تهیه می شود و البته گفتنی است که گوشت سرخ شده بر روی برنج قرار می گیرد و برنج آن نیز اغلی با زعفران و دارچین طعم دار می شود و همچنین لازم به ذکر است که به دلیل تعدد فراوان این غذا ممکن است با شیوه ها و دستورهای پخت متفاوتی نیز روبرو شوید و ضمنا این غذا بیشتر در مهمان ها و مراسم های رسمی و مهم طبخ و آماده می شود .
*دوشبارا
یکی از خوش طعم ترین و لذیذ ترین غذاهای که نباید به راحتی از آن بگذرید دوشبارا نام دارد و همچنین جالب است بدانید که دوشبارا چیزی شبیه به کوفته ما ایرانی ها است که تنها تفاوت آن سرو کوفته ها با سوپ یا آبگوشت می باشد ، این غذای سنتی خوش طعم و رنگ از ترکیب موادی چون خمیر نازک ، گوشت خرد شده ، پیاز ، سبزی های تازه و معطر ، گوجه فرنگی ، و ادویه های مختلف تهیه می شود و بعد از این که کوفته ها آماده شدند آن ها را درون خمیر می پیچند و آن ها را درون سوپ و یا آبگوشت می اندازند و به همراه سبزی و نان سرو می کنند .
*لوله کباب
یکی دیگر از غذاهای مشترک بین ما ایرانی ها و مردم آذربایجان تیکا کباب است ، این کباب که در واقع همان کباب کوبیده می باشد یکی از غذاهای پر طرفدار در بین مردم بومی و گردشگران ایرانی است که از ترکیب موادی نظیر گوشت چرخ کرده ، سبزیجات معطر و تازه و ادویه ا و چاشنی های مخصوص تهیه می شود و همچنین جالب است بدانید که اکثر مردم آذربایجان این نوع از کباب را در نان لواش گذاشته و با پیاز و سبزی سرو می کنند .
*قطاب
اسمی آشنا در بین ما ایرانی ها که در بین مردم آذربایجان نیز شناخته شده است قطاب نام دارد و البته نا گفته نماند که دستور پخت قطاب ایرانی با آذری کاملا متفاوت است به گونه ای که ما از قطاب به عنوان شیرینی استفاده می کنیم و مردم آذربایجان از آن به عنوان غذا بهره می برند ، این غذا که از ترکیب موادی نظیر آرد ، نمک ، آب ، تخم مرغ ، گوشت ، سبزی ، پنیر ، کدو ، قارچ آماده می شود در اصل نوعی از پیراشکی است که توانسته در بین مردم و گردشگران بسیار محبوب شود و ضمنا در هنگام سرو این غذا از دوغ و سبزی استفاده می شود .